Colombus flaggskip.
Av Øivind Johansen.

Det man vet helt sikkert om ”Santa Maria”, er at ingen vet helt sikkert akkurat hvordan hun så ut. Colombus beskrev henne som en ”nao”, men dette er et nokså vidt begrep og betegner egentlig et skip som er en noe ombygget karavell.
Historikere mener at skipet var rundt 80 fot langt og 26 fot bredt på middelspantet, mannskapet estimeres til rundt 40 sjeler.
Sammen med de latinerriggede karavellene ”Pinta” og ”Santa Clara”, bedre kjent under kallenavnet ”Niña”, skulle ”Santa Maria” forandre verdenshistorien.
Christopher Colombus ble født i Genova, Italia i 1447 og han sa selv at han reiste til sjøs som 14 åring. Han giftet seg med Felipa og bosatte seg i Portugal i 1478. Felipas far var kaptein og guvernør og hadde et stort bibliotek med karter og seilingsbeskrivelser og det var under studier av dette materialet den unge Christopher kom frem til at jorden måtte være rund. Og han trodde også at den var mindre enn den faktisk er. Disse oppdagelsene ledet tankene hans hen til at det måtte være mulig å seile til Kina om man seilte vestover.
Det tok 15 år med frusrerende forhandlinger før Dronning Isabella av Spania til slutt finansierte ekspedisjonen og 3. august 1493 forlot de tre små skipene havnen i Palos, Colombus var nå blitt 46 år gammel.
6 uker etter at at de hadde forlatt Kanariøyene var stemningen ombord heller laber, mannskapet ble stadig mer redde for at de skulle tippe over kanten av jorden. Colombus førte på denne tiden to loggbøker for å lure mannskapet til å tro at de ikke var så langt hjemmenifra som de i virkeligheten var.
Den 10. oktober fikk Colombus problemer med kapteinene på ”Pinta” og ”Niña”, de ville returnere til Spania og de var bekymret for at vinden, som blåste så stødig mot vest, skulle hindre dem i å nå tilbake. To dager senere 12. oktober kom det etterlengtede ropet fra mastetoppen ”land i sikte”. Amerika var ”oppdaget”.
Modellen er den første jeg laget og det var slett ikke noen selvfølge at jeg skulle få det til, men prøve ville jeg iallefall.
Min ”Santa Maria” er tuftet på et byggesett fra Artesania Latina og er i skala 1:65 lengden på modellen er 560 mm.modellen er beregnet på nybegynnere og er forholdsvis enkel. Den fellen mange går i er at de tror at et byggesett er bare å klippe, lime og sette sammen. Slik er det ikke. Det fine med et sett er at i den esken du får, der er alt du trenger bortsett fra verktøy. Men alt må lages av planker og rundholt. Skroget måtte jeg bygge opp tre ganger før jeg fikk det til, dekkene gikk foholdsvis greit, men når jeg lagde rekker, skanser, pullere og luker føyde jeg en mengde nye ord til mitt vokabular. I byggeperioden, som var ca. 4 måneder, var Arne-Johan, venn og NFF medlem, til god hjelp. Han hadde bygget flere modeller og kom med gode, konstruktive råd.
Riggen var en bit for seg selv, for selv om jeg hadde tegningene som fulgte modellen var ikke denne samsvarende med bildet på utsiden av esken og dette gikk rett og slett ikke i hop. Jeg hadde også noen andre bilder av skipet fra bøker og med en felles samkjøring av disse tre kildene ble det riktig så bra.
.
Min modell er fint pusset og lakkert, men slik var jo ikke skipet i virkeligheten, så det hadde kanskje vært gøy og laget en modell til, men denne gangen gjort den mer naturtro. Litt grovere bygget, kanskje en litt større skala og malt i den med gilde farger på skansen. Modellen egner seg godt som nybegynner sett og historikken er jo der, alle har hørt om Colombus. Men jeg ville nok valgt et sett fra Mantua istedet, disse settene er det noe mer kvalitet over og ikke minst, tegningene og byggebeskrivelsene er bedre.

 

 
© Norsk Forlishistorisk Forening
Norsk Forlishistorisk Forening