Royal Caroline

Av Øivind Johansen

 
 

Royal Caroline var et kongeskip,- en kongelig Yacht, bygget til Kong George II og hans kone Dronning Caroline. Ombord var det et mannskap på 70 og det eneste skipet ble brukt til var ”hyggeseiling” for kongefamilien og medlemmer av parlamentet. Seilingene foregikk stort sett mellom England og Holland. Og da ble hun eskortert av opptil fire fregatter. I 1761 ble hun omdøpt til Charlotte og senere Royal Charlotte. I dette tidsrommet ble hun lite brukt av Kongefamilien og hun ble hugget opp i 1821.

Se også foregående og nåværende prosjekter på nettsidene våre.

royal c2.jpg
Modellen er bygget på et sett fra Mantua/Panhart i skala 1:47. Mantua/Panhart lager veldig gode sett og tegningene er gode. Royal Caroline er en meget flott modell, men er ikke akkurat det du bør begynne på om du er nybegynner. Tegningene er av en slik art at man skal ha bygget noen stykker før man kan forstå dem helt.
royal c3.jpg
På nybegynnersett er det en god ”step by step” beskrivelse og du bygger i en gitt rekkefølge. Her er du i grunnen overlatt til deg selv når det gjelder rekkefølge og deler av byggeprosessen er helt utelatt, da det er forventet at man har kunnskaper om dette. På denne modellen, som på alle andre som blir levert er det rom for forandringer og om resultatet skal bli bra er noe helt nødvendig å endre.
royal c4.jpg
Dette gjelder, som til kjedsommelighet gjentatt, alle kryssfinerdetaljer. Mers, salinger og røstbrett og dekksluker ble endret. Det ble også lagt inn flere tykkelser på tauverket i riggen.
royal c5.jpg
Roret ble laget nytt og begge trappene ble også nye. Disse ble laget av staver i to farger. Dette gav et fint resultat.
royal c1.jpg
Jeg blir ofte spurt om hvor lang tid det tar å bygge en slik modell og Royal Caroline gav meg en god anledning til å ”ta tiden”. Det gikk med ca. 600 timer på prosessen. Settet koster Kr. 2.590,- og kan kjøpes hos Frisenfeltdt i Moss. I tillegg bør du legge inn minimum Kr. 500,- i maling, lim, knivblader o.l..
 
© Norsk Forlishistorisk Forening
Norsk Forlishistorisk Forening