Earl of Pembroke / Endeavor
i Scala 1:60


Øivind Johansen´s Maritime sider

 
 

Skipet ble sjøsatt i 1765 og var opprinnelig et lite kullskip som bar navnet ”Earl of Pembroke”. Skipet ble ”innlemmet” i den britiske flåte 28. mars 1768 og ble da totalt ombygget, noe som inbefattet et ekstra dekk for å gi plass til lugarer. Hun fikk da også sitt nye navn "Endeavor". Opprinnelig var skipet barkrigget, men fikk ved ombyggingen skværseil på alle master. Skipet ble kjent under kommandoen til James Cook, som brukte henne på flere av sine ekspedisjoner.

Det begynner å bli noen år siden jeg lagde denne modellen som er laget av et sett fra Artesania Latina i skala 1:60. Byggetegningene var gode, men det kan man ikke si om en del av materialene som fulgte med. Det hele endte med, etter en del besvergelser og banning, at jeg bestilte nye hudbord i nøttetre og bygde hele skroget på nytt. Modellen er en gave fra meg til min gode venn og vår kjære redaktør, Carl, og følgelig ble det han som bestemte hvordan finishen skulle bli. Jeg ville gjerne male modellen i ”gilde farger”, men Carl ønsket seg en lakkert modell i naturtre, og slik ble det.

Det er en ganske enkel modell å bygge, sett bort fra de dårlige materialene, og den kan godt egne seg for en som er nybegynner med tålmodighet litt over middels. Som sagt var tegningene gode og det følger også med to hefter. Et hefte viser bilder av byggingen trinn for trinn og disse bildene følger du lett i et teksthefte på engelsk. Fittingsen og inventaret som medfulgte settet var av bedre kvalitet enn plankene og ble stort sett brukt som de var.

 

 

 
© Norsk Forlishistorisk Forening
Norsk Forlishistorisk Forening