../images/nullbit.gif (35 bytes) Norsk Forlishistorisk Forening

../images/nullbit.gif (35 bytes)
../images/nullbit.gif (35 bytes) Tilbake til:
[Maritime modeller]

[Modell av en baklader kanon]

Stokk til en baklader kanon

../images/nullbit.gif (35 bytes)
../images/nullbit.gif (35 bytes) ../images/nullbit.gif (35 bytes)

Detalj bilder av  framstillingen av stokken

 


Tegningen ble kopiert og klippet ut for avtegning på emnet


Grovutskjæring av stokken


Tilpasser oversiden og undersiden av emnet med høvel og fil. Det er lurt å vente med sidene til etter at løpet er felt ned, da en har bedre feste på et parallell emne i skrustikka.


Oppmerking av løpet som skal felles ned i stokken.  Selve merkingen er jo ganske kritisk, så lag heller en minimums merking først og prøv ofte.


Her kan de være vanskelig å få merket nøyaktig, så for å bedre på dette så kan en ta en grov merking av det som hindrer løpet i å ligge ned til. ved først å fjærne disse punktene så en får løpet til å ligge støtt for fin merking.


Etter merkingen så hugges /skjæres det opp langs alle strekene. Det holder at man går kun et par millimeter ned i treverket. Dette vil forhindre at en skjærer ut feil eller får fliser til å sprekke ut fra det området man skal fjærne treverk.



Første fase i utskjæringen er klar.


Nå kan en merke opp alle ringene på løpet nøyaktig.


Selve materialet i sporene til ringene ble fjærnet med en hånd fres. denne ble laget for formålet i og med at det skulle lages mer enn en modell.Fresen er montert på en lang stang i drillen , med et messing rør utenpå, slik at en kan holde i fresen mens en roterte.dette ga en fin kontroll over hvor materialet ble fjernet.


For å få et bra resultat så må en prøve ofte og korrigere merkingen.


Til slutt så passet løpet ned i utsparingen.


Stokken ble nå formet på sidene og pusset med sandpapir. Deretter fikk den lag med mørk beis Etter tørkingen var den klar for montering avløpet.

 
 

Til toppen av siden

Til Copyright siden

Vedlikeholdes  av Trond Johannessen

© Norsk Forlishistorisk Forening