Ankerplassen  

De forskjellige typer kanoner

Av Trond Johannessen

Tilbake til: [Kanonsiden]

Bakladere

Faktisk var bakladede kanoner i bruk allerede rundt 1400. Allerede i 1372 ble de første kanonene benyttet til sjøs. Disse kanonene var laget av smijern. Selve konstruksjonen var laget av flere jern skinner (5 eller flere) langs med løpet, disse var buntet sammen med jernringer som var krympet på. Selve kammeret var smidd i et stykke.

Pothund, rødehund, mordere, stormtstykker i england ble de betegnet som portpiece, morder

Vis et større bilde

Skjerpentiner

Vis et større bilde

Slange

anholdtc.gif (10691 bytes)

. Funnet i et skipsvrak ved Anholdt i Danmark i 1857., og befinner seg nå på Tøyhusmuseet i København.

 

maryrosc.gif (22470 bytes)

Rekonstruksjon av en kanon fra Mary Rose

 

Forladere

Håndkanoner

Håndkanoner var de kanonene som senere utviklet seg til muskett eller gevær. De fikk en tre stokk, og senere en såkalt serpentine som holdt lunten. Denne kunne da svinges fram for å tenne kanonen som da fikk navnet arkebus.

handkanc.gif (10101 bytes)

Hakebørser

Finnes i en mengde varianter. De lange serpentinerne eller såkalte slanger og kortere varianter

handkano.gif (4615 bytes)

Beleiringsartilleri

MonsMegc.gif (14939 bytes)

 

Muskedonner

Muskedunderen er egentlig ikke en kanon, men løpets fasong på mange av disse lignet mye på en kanon. De største av muskedundrene hadde boring som tilsvarte de minste svingbasser og falkonetter. En eldre beskrivelse av en slik er som følger: Muskedonner er et stort gevær med trompet munning som utskyter 3 til 4 kuler av gangen. De er så svære at de må hvile på gafler. Muskedonnere brukes mest på kaprere. Det medfører ikke riktighet at de "måtte" hvile på en gaffel, i så fall mener han de aller største med over en tommes boring. Den gjennomsnittlige muskedunderen var ingen ting i veien for å holde som et gevær. Selvfølgelig fikk man seg et skikkelig spark

Haubitser

Var korte kanoner med stor diameter og tynt gods , disse var beregnet til å skyte lettere prosjektiler som var hule, sånn som granater og brannkuler

Svingbasser (swivel gun)

 

Svingbassen var vanligvis i størrelsesorden 1 til 3 pund, den var montert på en gaffel av smijern, Under bruk hadde den mange fordeler fremfor ordinære kanoner, det trengtes bare to mann for å betjene den, en til å sikte og en til å tenne. Den kunne svinges rundt og pekes mot et hvilket som helst mål både høyt og lavt med letthet. Vanligvis var svingbassene montert på skansen akterut, men hvis de hadde flere enn to ble de også brukt forut og oppe i merset. Hvis det kom uvedkommende ombord i en skute kunne den brukes til å bestryke dekk uten å skade skipet nevneverdig, de ladet da med kardesk, løs hagl /bly kuler eller lignende.

 

Mortere

Mortere ble laget for å kaste kuler eller bomber over murer eller andre hindringer.

Falkoner

 

Falkonetter

Falkonetter ble brukt til å skyte ovenfra og ned derav navnet.

Espinoler

Espinoler var en eller tre kraftige rør som var buntet sammen med jernringer. De ble ladet med mange kuler etter hverandre som ble tent fra munningen. I de seneste av disse ble det brukt bly kuler som hadde et hull med en svoveltråd gjennom. De ladde rørene ble puttet inne i et større metall rør "espinol hylstere" som sikkerhet hvis en av rørene eksploderte.

line.gif (1006 bytes)

Vedlikeholdes av Trond Johannessen [Sende kommentarer]

Copyright © Norsk Forlishistorisk Forening.