< til hoved siden
Søk etter 
Kanon tekniske betegnelser Topp 10 Topp 10   Tilbakemelding Tilbakemelding
 A B C D E F G H J K L M N O P R S T V 
 SA SI SJ SK SL ST SV 
valgte begrep: 12 side 1 av 1
1. Standard ladning
vanligvis mellom en trediedel til halvparten av prosjektilets vekt, 1/3, 5/12 og 1/2 kule krutt. 5/12 var den mest vanlige og er det samme som 42 prosent av kulens vekt.
2. Stangkuler, knipler
Knipler brukes mot fiendens takkelasje (riggen) og har følgene spesifikasjon: Støpt av jern i et stykke med lengde lik 2 kulediametere og vekten 11/2 gang kulen. den midtre delen kalles leggen, som er… 0.5 KB
3. Stapin
Er en spunnet bomulls veke som prepareres på samme måte som ludder. dette navnet ble også i senere tid (1850) benyttet på den velkjente tjærelunta.
4. Sten morter
Brukt til kaste steiner korte distanser, omtrent 150 til 300 meter. Steinene ble lagt i kurver forskynt med en treplate som dekket kammeret i morteren.
5. Sten morter
Brukt til å kaste steiner korte distanser, omtrent 150 til 300 meter. Steinene ble lagt i kurver forskynt med en treplate som dekket kammeret i morteren.
6. StenKuler
StenKulerr har en egenvekt på 2,7, det vil si at de de veier 2,7 ganger mer en sitt volum i vann. De mindre stein kulene ble kryss surret med tau/hyssing til de passet i kanonen slik at man ikke risi… 0.3 KB
7. Stilleskrue
Dette finnes kun på enkelte kanoner f.eks. Carronader etter 1795
8. Sttbund
Kanonens gods i bunnen av lpet.
9. Stykbor
Er en stålpinne som ser ut som et bor i enden. Stykbor brukes til å rense fenghullet og bore opp kardusen. Den er så lang at den når ned til løpets underkant når den stikkes i fenghullet, og ikke ty… 0.3 KB
10. Stykkgranat
Styk granater var som granatene til mortere, men brannrøret ble avskåret rett med overflaten av kulen. Disse ble som navnet sier brukt i vanlige kanoner som ellers skjøt massive kuler Se også granat.
11. Støtbund
Kanonens gods i bunnen av løpet.
12. storkalibret
 
< til hoved siden Topp 10 | Tilbakemelding ^ toppen av siden

© 2002

Powered by Glossword 1.5.2