Ankerplassen  

Prøveskyting og testing

Av Trond Johannessen 

Tilbake til: [Kanon siden]

Eksaminasjon

 

Prøveskyting

Etter eksaminasjonen legges kanonen i en prober rappert slik at også tappenes styrke kan prøves. Kanonen prøves nå med en ladning på 1/4 kules vekt i krutt en forladning og en kule. Det skytes 4 prøveskudd etter kanon reglementet(en såkalt afblæsing). Derefter starter selve styrkeprøvene som er 4 skudd:

  1. Kanonen lades med ½ kules vekt i krutt en forladning og en kule. (Dette kalles et singelskud)
  2. Kanonen lades med ½ kules vekt i krutt og to kuler. Den første kulen skal ligge rett på kruttet uten forladning (Dobbelt jern). Dette er for å teste bunnen og tappenes styrke
  3. Kanonen lades med 2/3 kules vekt i krutt og en knippel dette er den vanskligste prøven da en knippel har større friksjon mot løpet enn kuler. Ved dette skuddet belastes kanonen over det hele.
  4. Det siste skuddet er også et singelskudd, som gjøres for å se om kanonen har lidd noen skade av de foregående skudd.

line.gif (1006 bytes)

Prober-rappert

prober_r.gif (3132 bytes) Prober rapperten er  laget av gran tømmer uten hjul. Den er kun laget for å teste kanonens styrke ved prøveskudd. Det hndte jo at testen ikke var vellykket, og da var det jo greit at rapperten ikke kostet noe vesentlig. Bildet viser en kanon i en prober rappert. Under kanon rapperten vises fra venstre gås, forladning, kule og knippel .
Legg merke til det lange fengrøret eller brannrøret, det ble montert to oppe på hverandre slik at man rakk å komme seg i dekning.

Gå til toppen av siden

line.gif (1006 bytes)

Vedlikeholdes av [Trond Johannessen ]

Copyright © Norsk Forlishistorisk Forening.