Til Trond Johannessens hjemmeside

Generell historisk oversikt

Tilbake til: [kanon siden]

Kanonen

Definisjonen på en kanonen er: En maskin som ved hjelp av kruttets kraft bringer et prosjektil i fart, en bestemt retning slik at den kan gjøre ødeleggelser på større eller mindre avstand. Selve navnet på disse "maskinene" var forskjellig fra land til land. vi kalte dem for støkker, stykker og pjeser. Vi i Norden brukte også de utenlandske benevnelser , kanon eller "Canon" som kommer fra Frankrike. I England kalte man dem "gun", i Tyskland "busse", og i Italia ble den kalt "bombardia" eller "bombarder". De første kanonene var laget som Bødtker arbeide, det vil si laget som en tønne med jernbånd. Kanoner har opp gjennom tiden blitt laget av en mengde materialer, men i hoveddel av jern og metall. som kuriosa kan nevnes treverk, papir, lær og stein. Treverk ble aldri noen suksess i Europa men de ble brukt i lengre periode i kina. De eldste beskrivelsene som finnes om bruk av kanoner stammer fra Firenze i 1326, og i en avhandling fra England i samme år. Her er det avbildet en som avfyrer en vase lignende kanon som skyter store piler. Noen av de eldste kanonene som er funnet kommer i fra Norden , så vi var antagelig tidlig ute og eksperimenterte med kruttblandinger.

Utviklingen av skytevåpen

År

Hendelse

270

I Kina klarer alkymister å lage svartkrutt ved å blande svovel og salpeter.

1050

Armbrøsten tas i bruk i Frankrike. Dette er det første mekaniske våpenet, siden soldatene trenger en sveiv for å stramme buestrengen

.

1067

Kina forbyr eksport av salpeter, en viktig ingrediens i krutt.

1249

Roger Bacon nevner den kinesiske oppfinnelsen svartkrutt for første gang i et krytisk dokument kalt "Epistolae de secretis operibus"

1268

Roger Bacon's "Opus tretium" Viser en resept med komponentene til svartkrutt, og advarer om blandingens eksplosive natur.

1270

Albertus Magnus etterlot et manuskript som inneholdt arbeider tilhørende 'Marcus Graecus' fra tidligere tider. I dette arbeidet fantes en artikkel hetende "Liber Igneum ad comburendos hostes" som betyr bok om flammer for å brenne fienden, her er en funksjonell resept på krutt samt besvis for at skytevåpen fantes.

1288

Den første kanonen bygges i Kina.

1313

Rapport om at "bussen met kruyt" kanoner/bøsser med krutt var oppbevart i byen Gent i England

1324

Det ble rapportert at ved beleiringen av Metz ble det benyttet kanoner (serpentinere). En annen noe omstritt sak var at Nasrid Sultan, Ismail I, brukte kanoner ved overtagelsen av byen Huéscar i Spania. Det kan være at dette artilleriet ikke ble drevet av krutt.

1326

Bystyre i Florence dirigerte produksjonen av metallkanoner og kuler (pilas seu pallectas ferreas et canones de metallo). Dette menes av mange å være det første udiskutable nedtegnelsen om bruk av kanoner.vase_kan.gif (12946 bytes)

1327

Engelskmennene brukte skytevåpen ("crakys") i Skottland

1331

De ble brukte skytevåpen ("vasi e scioppi") under beleiringen av Cividale i Fiuli, Italia

1338

Franske dokumenter beskriver oppkjøp av jern piler og svovel for å lage krutt til å skyte pilene med. Franskmennene brukte "pot-de-fer" som skjøt ut bolter med jern styrefjærer, i sjøslaget mot Southampton.

1339

Franskmennene brukte kanoner "pot-de-fer" ved Perigord og Cambria mot Edward III.

1341

Ved Lucca ble det rapportert bruk av "thunderer" , og jern kanoner som skjøt jern kuler.

1342

Spanske muslimer brukte kannoner mot den casilianske armeen ved beleiringen av Algerie.

1343

Spanske muslimer brukte krutt mot Alfonso XI av Castile.

1345

Franskmennene hadde 24 kanoner som var laget ved Cahors for beleiringen av Aiguillon. Edward III hadde 100 kanoner i Tower of London.

1346

Første dokumenterte bruk av skyts (kanoner) som er kjent

1346

Noen mener at det ble brukt kanoner i slaget ved Crécy, men dette kan ikke bekreftes. Edward III rapporterte bruk av 22 kanoner i sin kampanje i Frankrike.

1375

Franskmennene hadde 32 kanoner som avfyrte 100 punds steinkuler under beleiringen ved Saint-Sauveur-le-Vicomte.

1400

Konrad Kyeser's Tegning Bellifortis (ca.1400) inneholder en skytter avfyrer en liten "culverin " lignende skyter støttet på en lang stang. Den blir posisjonert med den ene hånden og i den andre hånden holder han en glødende stang til å avfyre med.

1435

Håndvåpen (culverins ad manum), støttet på en stang, var rapportert brukt ved Rouen

1439

Den franske hæren gjør kanoner til et viktig våpen.

1442

Franskmennene etablerer en kanonpark i Dax i 1442, en i Mauléon i 1449, og en i Guissen i 1449

1449

Beleiringskanonen Mons Meg blir laget for Philip av Burgundy

1450

Nederlenderne oppfinner en bærbar kanon. Den regnes som det første geværet.

1453

Franskmenne hadde ca. 300 kanoner og håndskytevåpen i slaget ved Castillion

1498

Luntelåsen ble introdusert i Østen av Portugisiske handelsmenn ca.1498, spesielt i India og Japan der de ble brukt langt inn i 1800 tallet.

Den første viktige bruken av luntelås geværet var da den franske hæren i 1530 organiserte grupper med arkebuser eller "luntelås (hakebørser) musketerer". Uttrykket "å Arkebuseres" betydde å bli skutt med hakebørse", denne behøvde ikke å ha luntelås

1517

Hjullås geværet sies å blitt oppfunnet av Johan Kiefuss i Nurberg i 1517, Ideen kom antagelig fra fjærdrevende fyrtøy eller lightere som var i bruk på den tiden. Tyske våpensmeder hadde en tendens til å ignorere fortrinnet andre nasjoner hadde med nye låser som kom, og de fortsatte bare å utvikle hjullåsen opp til begynnelsen av 1700 tallet.

1540

Ved 1540 tallet ble luntelåsen forbedret med deksel over fengpannen som fengkruttet lå i. Denn ble automatisk dratt til side når avtrekkeren ble dratt i. Denne typen var ibruk til begynelsen av 1700 tallet.

1543

Et Portogisisk skip gikk på grunn ved øya Tanegashima i japan . Dette var første gangen de hadde sett et  luntelås gevær i aksjon. Feltherren på  Tanegashima  (en15 år gammel gutt) så med en gang fordelen med skytevåpen. Han kjøpte to geværer av portugiserne for 2000 ryo noe som tilsvarer en million dollar i dag. De startet umiddelbart å masseprodusere luntelås geværer. 

1612

Det sies at flintlåsen ble utviklet i Frankrike omkring 1612. En nøkkelperson i utviklingen var Marin le Bourgeoys, han var ansatt i Louvre våpen hus av kong Henri IV.I USA finnes et flintlås gevær produseret i Frankrike som er datert 1695.  Flintlås produksjonen spredde seg sakte gjennom Europa, og i siste halvdel av århundre ble den mer populær enn hjullåsen.

1674

Danmark-norge får forbud, anl. Skyden og andtændte Raketter om Natte-Tider.

1680

Danmark-norge får en forordning  om skadelig Brand saa og Krud i Husene udi Københhavn.

1805

Perkusjons hette tenning ble utviklet i 1805 av John Forsyth fra Aberdeenshire. Denne avfyringsmekanismen var et stort steg fra forgjengerne fordi den ikke brukte en utsatt fengpanne til krutt for å starte tenningen av hovedladningen. I stedet hadde denne en enkelt rør som førte rett inn i løpet. Perkusjons tenningen kom ikke i alminnelig bruk før i 1840 årene.

More to come!

Gå til toppen av siden

line.gif (1006 bytes)

Vedlikeholdes av [Trond Johannessen ]

Copyright © Norsk Forlishistorisk Forening.