Ankerplassen  

Aktiv ammunisjon

Av Trond Johannessen 

Tilbake til: [Kanon siden], [Kanoner, Ammunisjon til kanoner]

line.gif (1006 bytes)

Granater

Granater var hule jernkuler fylt med krutt de hadde en vekt som var 2/3 av en massiv kule. De hadde et påfyllings hull på 10-11 linjer. Hullet ble plugget med brannrøret som var til å tenne kruttet

Styk granater

Styk granater var som granatene til mortere, men brannrøret ble avskåret rett med overflaten av kulen. Disse ble som navnet sier brukt i vanlige kanoner som ellers skjøt massive kuler.

Branngranater

Branngranater Var som styk granatene, men med to eller fler brann huller. Kulen ble fylt med en brannsats, deretter brukte man en jerndor til å lage en uthuling i brannsatsen som ble fylt med melkrutt. Kruttsatsen ble tent av tre korte deler med ludder og plugget en 60 punds granat brenner i 6 minutter en 24 punds i 4 minutter

Brannkuler

Brannkuler ble laget av tre jernringer som tjener til å utspile en pose av seilduk eller lignende. Denne ble så fylt med brannsats og en granat. De var ofte laget ovale som bildet her viser. brannkul.gif (7071 bytes)

Mordslag

Mordslag er flere for eksempel fire ladde pistolløp som er montert sammen slik at de danner et kors med munningen ut og legges i carkassene slik at de kan hindre folk fra å slukke ilden. mordslag.gif (5030 bytes)

Carkas

Carkassen var den gangens sofistikerte ammunisjon den var beregnet til å sette brann, samt hindre folk fra å slukke ilden. Den ble laget av to jernbånd som hver for seg dannet en sirkel, disse ble naglet sammen i kors. På det ene jernbåndet ble det naglet på topp og bunn slik at man fikk en kule med to åpne sprekker i. Denne ble fylt med flere mordslag og mindre granater. Dette ble lagt i en seildukspose slik at hulrommet i mellom kunne fylles med brannsats. Ideen var at jernet skulle holde det hele sammen til den nådde målet, mordslagene skulle da skyte ut kuler mens den brant for så å gå i luften ved hjelp av granatene carcas.gif (13330 bytes)

Brannbomber

Brannbomber var utelukkende beregnet på mortere de var like branngranatene av med 3 huller. I stedet for krutt var de fylt med en brannsats bestående av 4 deler bek 1 del talg 10 deler kanonkrutt og 2 deler salpeter. bombec.gif (17161 bytes)

Brannsats

Er en blanding av 16 deler salpeter 33/4 deler svovel 3 1/4 kull som blandes med melkrutt

Brannrør

brannrør er et trerør fylt med kruttsats dette brukes i bomber og granater som en forsinker slik at de kan nå målet før de sprenger. De ble festet til bombene med kitt dette ble kalt bombekitt. Et brannrørene kunne brenne i ca. 10 sekunder. Brannrør ble også benyttet under testing "Probering" av en kanon, slik at folkene kan komme i dekning. 

Kruttsats til brannrør

En blanding av 2 deler salpeter 1 del svovel og 5/32 del kull

Brannsats til Branngranater

Branngranatene hadde en egen blanding som var bestående av:

8 pund voks
1 pund bek
4 pund terpentin
51 pund og 5 lodd salpeter
16 pund svovel
27 lod antimon
4 lod kul 
Dette ble kokt sammen og måtte tømmes i granaten mens den var varm

Ludder

Brukes som antennelse middel til granater og bomber og brannrør og fengrør. Det er laget av fin bomull som er kokt i denne blandingen:

1,5 pot fransk brennevin som det er løst opp 5 lod melkrutt og 2 lod salpeter når det er tørt drysses det melkrutt over.

 line.gif (1006 bytes)

Gå til toppen av siden

 

Vedlikeholdes av [Trond Johannessen ]

Copyright © Norsk Forlishistorisk Forening.